Kunstgras leggen

Zelf kunstgras leggen

Vind je het teveel werk om gras te maaien of kun je het niet meer? Of groeit er steeds onkruid tussen het gras en wil je het liefste een onderhoudsarme tuin creëren? Dan wordt het tijd om over te stappen op kunstgras. Je kunt dit gras zelf aanleggen door het stappenplan hieronder te volgen.

Benodigdheden kunstgras leggen

Om kunstgras aan te leggen, heb je diverse spullen nodig. Een paar werkhandschoenen, een kruiwagen en een schep zijn de basis benodigdheden. Dit heb je nodig om het gras uit de grond te halen. Met een hark zorg je ervoor dat je de grond egaliseert na verwijdering van het gras.
Daarnaast heb je veel bestratingszand nodig, een trilapparaat om de grond te egaliseren alvorens je hier zand overeen doet. Overige benodigdheden zijn een speciaal onderdoek, stanleymes, speciaal kunstgrastape, kunstgras haken en een bezem.

Tijdsbestek

Alvorens je begint met het zelf aanleggen van kunstgras, moet je rekening houden dat je wel even bezig bent. Denk aan een tijdsbestek van ongeveer twee tot zes uren. Afhankelijk van de grootte van het kunstgrasoppervlak en of je het oppervlak nog veel op maat moet gaan snijden als je veel hoeken in de tuin tegenkomt.

Voorbereiding kunstgras leggen

Allereest verwijder je jouw grasoppervlakte in de tuin. Je verwijderd al het gras en eventueel het onkruid. Dan egaliseer je de grond zo goed mogelijk met een hark. Na egalisering van de grond, vul je de grond op met 5 tot 10 centimeter dik zand (gebruik hiervoor het liefste bestratingszand, dat is goed stevig). Hierna is het van belang het zand goed in te wateren en uit te vlakken. Dit doe je met behulp van een trilstamper om het zand zo compact en egaal mogelijk te krijgen. Zo zorg je ervoor dat het nieuwe kunstgras zich goed vormt naar de ondergrond waar het op ligt.
De vervolgstap is het leggen van een speciaal onderdoek op het gecreëerde zandoppervlak. Je kunt de hoeken van dit doek vastleggen met een kunstgrashaak. Zo voorkom je dat wortels en/of onkruid kan doorkomen. Ook zorg je ervoor dat kunstgras egaal blijft wanneer erop gespeeld wordt.

Kunstgras leggen

Nu ben je zover om het kunstgras te gaan leggen. Je rolt het gras uit en trekt het recht. Mocht je gebruik maken van meerdere stukken kunstgras, dan moet je letten op de richting van de kunstgrassprieten en dat ze in dezelfde richting liggen. Anders krijg je een niet mooi gelegd kunstgras oppervlakte.
Heb je een grasoppervlakte te vullen dat breder is dan vier meter, dan krijg je te maken met naden van diverse kunstgrasstukken en dat is geen mooi gezicht.. Dit kun je voorkomen door de rand van het kunstgras aan beide kanten 2 tot 3 centimeter af te snijden. Door de grasstukken tegen elkaar aan te leggen, kun je zien of ze goed liggen. Is er sprake van het niet goed uitkomen bij een muur of schuur, dan kun je het kunstgras met een stanleymes snijden. Denk hier wel om dat je het goed strak afsnijd.

Vastzetten grasstukken/oppervlak

Dan is het tijd om de kunstgrastape onder de naden van het kunstgras aan te brengen. Druk vervolgens het gras goed aan om het te laten plakken. Na ongeveer een uur is het hard en zijn alle kunstgrasstukken goed met elkaar verbonden. Om ervoor te zorgen dat het gehele oppervlak aan kunstgras vast komt te zitten,

Kunstgras vastzetten

Om ervoor te zorgen dat het gras goed op zijn plek blijft liggen, zet je het vast met speciale kunstgras haken. Deze haken sla je om de 50 centimeter langs de randen van het kunstgras. Op deze manier zorg je ervoor dat het gras stabiel blijft liggen.

Nazorg

Het kunstgras wordt geleverd in de vorm van een lange rol. Om het gras er zo mooi mogelijk uit te laten zien, is het noodzakelijk dit op te borstelen met een harde bezem. Zo breng je het gras weer tot leven en biedt het een mooi resultaat.

Als het goed is heb je zo het kunstgras leggen geprobeerd en is het je gelukt om tot een goed resultaat te komen. Nu is het tijd om te genieten.